Bukóza Holding plánuje modernizáciou svojich zariadení znižovať emisie

20.04.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 20. apríla (TASR) - Skupina spoločností Bukóza Holding so sídlom v Hencovciach, v okrese Vranov nad Topľou, sa rozhodla v priebehu tohto roka zefektívniť svoje výrobné procesy a znižovať negatívne dosahy na životné prostredie okolitého regiónu. O niekoľko mesiacov uvedie do prevádzky nový kotol na spaľovanie drevného odpadu s účinnejšími filtrami. Ich úlohou je spolu s novým filtrovacím systémom rotačnej pece vápna znižovanie emisií.
Nový kotol na drevný odpad bude podľa informácií, ktoré poskytla pre TASR Katarína Kundravá z marketingového oddelenia spoločnosti, pracovať na základe fluidného spaľovania biomasy. \"Inštaláciou výkonných tkanivových filtrov, takzvanej BAT technológie sa zabezpečí, že všetky splodiny vznikajúce pri spaľovaní biomasy budú zachytené do takej miery, že súčasné emisné kvóty produkované pri výrobnej prevádzke sa znížia na minimálnu úroveň,\" poznamenala.
K zlepšeniu kvality životného prostredia má prispieť aj stavba rukávového filtra na rotačnej peci vápna, súčasťou ktorej bude inštalácia novej odsírovacej jednotky. Podľa vyjadrenia predstavenstva spoločnosti pôjde o prvé takéto zariadenie inštalované na území východného Slovenska.
\"Už v uplynulom roku bola spoločnosť schopná predať na trhu viac ako 50 % svojich pridelených a nevyužitých emisných kvót, po dokončení spomínaných investícií bude tento prínos k životnému prostrediu ešte markantnejší,\" uvádza sa v stanovisku Bukózy Holding.
Nový kotol na drevný odpad, ktorý plánujú uviesť do prevádzky v auguste tohto roka, bude slúžiť na výrobu pary pre technologické účely vo výrobnom procese i na produkciu elektrickej energie.
\"Rotačná pec vápna slúži na regeneráciu kaustifikačných lúhov a následnú výrobu vápna, je jedným z technologických uzlov pri výrobe buničín v našej spoločnosti,\" vysvetlila Kundravá s tým, že zrekonštruované zariadenie uvedú pravdepodobne do činnosti po celozávodnej odstávke v druhej polovici augusta.
Spoločnosť Bukóza Holding patrí k významným drevospracujúcim podnikom na Slovensku s päťdesiatročnou tradíciou výroby. Medzi základné produktové portfólio továrne patrí papierenská buničina, z ktorej sa vyrába papier. Ďalej sú to lepené veľkoplošné dosky a ostatné výrobky využívané v nábytkárskom i v iných druhoch priemyslu.
 

Vyberte región